Tisuću komora – tisuću zašto!

Zdrava životna sredina

Achtung – dichtung!

U početku bijaše PVC profil! I sve super i krasno, jeftin, postojan, jednostavan za čišćenje, ne treba nikakvo održavanje za razliku od drveta itd. Međutim, s vremenom je oduševljenje splasnulo jer ipak nije bio dovoljno čvrst. Ok, to se relativno jednostavno riješilo uvlačenjem čelične armature u jednu komoru pa su “prozori” (da sad ne nabrajam i ostale srodne elemente kojima je mjesto u ovom tekstu) dobili i poboljšanu statiku, ali niti tu razvoju nije bio kraj. Pojavila su se pitanja izolacije, koja god to vrsta izolacije bila: toplinska, zvučna, izolacija od propuha itd. I tom problemu se vrlo jednostavno doskočilo: broj komora u PVC profilu počeo je rasti, a samim time i ugradbena dubina profila. Tu priliku su iskoristili proizvođači jeftinijih profila, te si stvorili područje marketinškog djelovanja, a glavno oružje im je bio broj komora. Ubrzo on skače sa 2-3, 4-5 na nevjerojatnih 6, 7 pa čak i više. Naravno, korisnost ovih najvećih brojeva je upitna, ali s marketinške strane, on kod kupaca djeluje i danas.

Nije trebalo puno vremena nakon zadovoljstva “mnogokomornom izolacijom” da opet nešto “zafali”. I “zafalilo” je: prozor treba još bolje “dihtati”. Sada se osim unutarnje i vanjske brtve pojavljuje i treća – srednja brtva. Obrazloženja za njeno postojanje i nepostojanje su svakakva: zaštita okova u klimatski agresivnim područjima, dodatna zaštita od propuha vjetra, dodatno opterećenje okova, otežano čišćenje profila (sjetimo se početka priče kad je jednostavnost održavanja bio velik adut PVC sistema)… Uz sve to, kvaliteta polimera je rasla paralelno sa svim ostalim doradama sistema. I što sada? Sve je super i krasno, ali postaje dosadno. Ipak, ne zadugo! Pojavljuju se pravi problemi: gljivice, plijesan, povećana koncentracija vlage u prostoriji… drugim riječima: nezdrava životna okolina, tj. plodno tlo za alergije i bolesti. Kako to riješiti? Vrlo jednostavno – “probušimo” profile i pustimo zrak unutra. Jel može s motorima? Ma može i tako! Razvijaju se kompletni sistemi kako napraviti šuplje prozore da više ne “dihtaju” tako dobro, a da imaju puno komora i puno brtvi. Kupci su ostali zbunjeni i zbog činjenice da su navodno vrhunski proizvođači profila ipak stali na određenom broju komora i samo(!) dvije brtve, tek u iznimnom slučaju sa komorom i brtvom više.

No šalu na stranu, ova priča je pomalo bajkovito i teatralno ispričana, ali poanta je slijedeća:

  • Što nam zapravo od svega toga treba i koliko?
  • Naš odgovor je: od svega pomalo.
  • Što je najbitnije: broj komora, broj brtvi ili nešto treće?
  • Naš odgovor: ništa od navedenoga.
  • Zašto?
  • Zato…

Prozor je kompaktna cjelina i razvoj PVC sistema je otišao toliko daleko da se točno zna koliko čega i za što treba. Bitan je koeficijent prolaza topline U (Uf za profil, Uw za cijeli prozor), a izražava se u W/m2K. On nam pokazuje koliko energije gubimo kroz prozor i što je taj koeficijent manji, tim je bolji. Da li je on postignut sa 5 ili 8 komora, skroz je nebitno.

 • Da li će se na prozoru s više komora stvarati manje kondenzata na samim profilima? Neće, to se postiže s pravilnom montažom.
 • Da li je moguće da prozor s više brtvi “dihta” više od 100%? Nije. 100% je 100%. Proizvođači profila ispitali su svoje sisteme sa dvije brtve u laboratoriju nadležnog instituta i oni garantiraju 100%-tno brtvljenje i sa dvije brtve uz zadržavanje koeficijenta prolaza topline. Tu treba naglasiti da je dopušten minimalan prolaz zraka jer on ovisi i o vrsti okova koji se koristi. To brtvljenje kategorizirano je u razrede ovisno o količini pritiska zraka koji prozori mogu podnijeti, ali pripadnost pojedinom razredu ovisi o proizvođaču prozora, a ne o profilu od kojih je napravljen. Lošem i nesavjesnom proizvođaču su badava i tri brtve, ako prozor adekvatno ne okuje. Što to znači? E, to je već tema za neku drugu priču. Sad pričamo o komorama i brtvama.
 • Da li je uopće potrebno i poželjno zabrtviti prozore 100%? Nije. S obzirom da je PVC stolariju moguće izvesti sa 100%-tnim brtvljenjem, to dovodi i do već ranije spomenutih problema u smislu nezdrave životne okoline, te je poželjno izvesti adekvatno prozračivanje. To može biti sistemsko prozračivanje u sklopu profila (REHAU Air Comfort), okova, potpuno neovisan ventilacijski sustav u cijelom stambenom prostoru ili dobro starinsko višekratno “luftanje” propuhom.
Dobro staro "luftanje"

Dobro staro “luftanje”

Na kraju svega, napravimo mali rezime:

Što se tiče dodatnih komora, kod REHAU profila koji mi koristimo, to je šesta komora i ona se nalazi u GENEO profilima izrazito niskog koeficijenta prolaza topline Uf < 1,0W/m2K, a ovisno o zahtjevima projekta može se postići do Uw = 0,73W/m2K. Također se može naći i u EURO86 profilima s kojima se postiže Uw = 0,84W/m2K.

Što se tiče broja brtvi, treću brtvu kod REHAU profila dobivamo kod GENEO profila i od nedavno kod hibridnog sistema EURO86/GENEO, gdje je prostor između profila krila i štoka podijeljen u dva dijela kako bi se zrak u unutarnjoj komori dodatno zagrijao, a kod eventualnog prodora vanjskog zraka u unutrašnjost, isti pomiješao sa toplijim unutarnjim zrakom i time zadržao izrazito niski koeficijent Uw, što je vrlo bitno s obzirom na zahtjeve za prozračivanjem. Osim toga REHAU je i tu u prednosti u odnosu na brojnu konkurenciju jer se njegova srednja brtva nalazi na profilu štoka, a ne na profilu krila čime smo dobili da se krilo prozora nasloni na brtvu, umjesto da brtvom pritišće štok. Rezultat je zadržavanje lakoće upravljanja okovom, a eventualni prodor vanjskog zraka vrši dodatan pritisak na srednju brtvu i povećava pritisak prianjanja na profil krila sprečavajući prodor vanjskog hladnog zraka, istovremeno ostavljajući mogućnost isključivo za eventualni kontrolirani prolaz zraka kroz REHAU Air Comfort sistem prozračivanja, uz zadržavanje izrazito niskog koeficijenta prolaza topline prozora (Uw). U suprotnom slučaju, pritisak zraka bi djelovao na brtvu pritiskom prema unutra čime bi došlo do prodora vanjskog hladnog zraka bez kontrole.

REHAU Air Comfort

REHAU Air Comfort

REHAU Air Comfort je ispitan i certificiran sustav prozračivanja koji osigurava optimalnu razmjenu zraka u prostoriji, ali istovremeno ne narušava niski koeficijent prolaza topline cijelog prozora.

Zato ACHTUNG! Pazite na PRAVILAN dichtung!

Na kraju bih ponovio naš moto: Ne brojite komore, ne brojite brtve! Svaka količina ima svoju svrhu, pustite priče i gledajte prozor kao kompaktnu višedijelnu cjelinu koja treba zadovoljiti određene propisane kriterije i koju treba znati napraviti. Nakon toga uživajte u optimalnom rješenju za vaš dom i zdravom prostoru, uz niske troškove za sva vremena.

TehnoLAB SIGET id d.o.o.

Darko Čefko

Tehnička priprema proizvodnje